• 1404/03/21 - 08:21
  • -تعداد بازدید: 12
  • - تعداد بازدیدکننده: 12
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

برگزاری جلسه سخنرانی علمی با عنوان «تقلبات در مواد غذایی: توهم یا واقعیت؟» در دانشکده کشاورزی

در ادامه برگزاری سلسله جلسات سخنرانی‌های کوتاه علمی، نشستی با عنوان «تقلبات در مواد غذایی: توهم یا واقعیت؟» در کتابخانه دانشکده کشاورزی برگزار شد.

در ادامه سلسله سخنرانی‌های کوتاه علمی، سخنرانی دکتر سلیمان  عباسی، استاد گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی با موضوع « تقلبات در مواد غذایی: توهم یا واقعیت؟» روز دوشنبه 12 خردادماه ۱۴۰۴ با حضور استادان، دانشجویان، کارشناسان و علاقه‌مندان در کتابخانه پردیس برگزار شد. دکتر عباسی در ابتدای سخنان خود، تعریفی مختصر از تقلب و مصادیق تقلب ارائه داد و گفت: مطابق تعریف سازمان غذا و داروی امریکا «وجود هر نوع ماده خارجی، سمی یا  زیان رسان در بخشی یا همه ترکیبات تشکیل دهنده غذا، وجود آفت کش ها و باقیمانده مواد شیمیایی مجاز بیش از حد مجاز، وجود هرگونه افزودنی غیرمجاز، غیربهداشتی بودن فرایند تولید، بسته بندی یا نگهداری و وجود هرگونه مغایرت محتویات با استانداردها یا متن درج شده روی بسته بندی (وزن، حجم یا ترکیب) از مصادیق بارز تقلب در مواد غذایی محسوب می شوند». وی تأکید کرد البته میزان تاثیرات بهداشتی و اقتصادی هر کدام از موارد فوق قابل مقایسه نیستند لذا می توان مصادیق گفته شده را از نظر میزان خطر (انواع بی خطر تا خیلی خطرناک)، از منظر ماهیت تقلب (محتوا، ترکیبات، افزودن مواد غیر مجاز یا مجاز بدون ذکر در بسته بندی....)،  علت (آگاهانه یا ناآگاهانه) و سطح (در سطح ماده اولیه یا در فرمولاسیون ماده غذایی) درجه بندی کرد. اما فارغ از هر کدام از دسته بندی های ذکر شده در نهایت وجود تقلب سبب به خطر افتادن بهداشت و سلامتی مصرف کننده و ضرر اقتصادی می شود.  وی خاطر نشان کرد: بحث تقلب مختص تاریخ مدرن نیست و از زمانی که انسان با مفهوم سود فردی آشنا شده در همه عرصه ها بویژه در مواد غذایی شاهد تقلبات بوده است. براساس مستندات، وجود تقلب در برخی مواد غذایی در روم باستان حداقل 2800 سال پیش گزارش شده و در سده های بعد در غرب و شرق عالم نمونه های متعددی گزارش شدند. به همین دلیل، در 150 سال گذشته تلاش های مستمر در راستای شناخت تقلبات و راههای جلوگیری از ظهور و بروز آن، با تدوین قوانین و مقررات، آغاز شده اما این موضوع همچنان جزو چالش های مهم سازمان های نظارتی و مصرف کنندگان می باشد. در بخش دیگری ایشان به اهمیت آگاه سازی جامعه نسبت به عواقب بهداشتی، اقتصادی و بویژه اجتماعی و فرهنگی تقلبات اشاره کردند و یادآور شدند که آگاه سازی جامعه و مصرف کنندگان سبب می شود تا در کنار نظارت دقیق سازمان های مربوطه و تدوین قوانین سختگیرانه از نهادینه شدن تقلب جلوگیری شود. دکتر عباسی در ادامه به انواع افزودنی‌های مجاز مورد استفاده در مواد غذایی اشاره کرد و گفت: تعداد نسبتا زیادی از ترکیبات در مواد غذایی استفاده می شوند که بعضا در برخی کشورها تعداد آنها به چندین هزار مورد می رسد اما در مجموع حدود 300 ترکیب در اتحادیه اروپا فعلا مجاز شناخته شده‌اند. انواع تقلبات رایج در مواد غذایی مانند عسل، آبلیمو، ادویه ها و... وجود دارد.وی همچنین به موضوع مهم توهم تقلب یا تقلب پرداخت و عنوان کرد: در بیشتر موارد مردم به دلیل عدم آگاهی از فرایندهای تولید یا اظهار نظرهای غیرعلمی برخی افراد با اهداف خاص دچار تشویش و توهم تقلب می شوند. مانند تولید روغن خوراکی بسته بندی شده از پارافین، یا تولید شیر از پودرهای صنعتی و...که هیچکدام واقعیت ندارند. چرا که سازمان های نظارتی متعددی در سطوح مختلف به امر واردات، تولید و توزیع نظارت دارند. در پایان وی به راه حلهایی برای رهایی از شر تقلب اشاره کردند که مهمترین راه حل، آگاه سازی و حساس کردن جامعه نسبت به امر تقلب است و اینکه حتما خریدهای مواد غذایی از فروشگاه‌های معتبر و شناخته شده و از شرکت های دارای مجوزهای قانونی و اسامی شناخته شده انجام شود. در ضمن، در صورت مواجهه با تقلب، بهتر است مراتب به اطلاع سازمان‌های نظارتی نظیر سازمان غذا و دارو رسانده شود و موضوع رسانه‌ای شود تا شاهد سوء استفاده افراد سودجو و به خطر افتادن جان و سلامت مردم نباشیم.  در پایان پرسش‌هایی از جانب مخاطبان مطرح و به آنها پاسخ داده شد.
  • گروه خبری : پژوهشی,مراسم و نشست,حوزه دانشکده کشاورزی
  • news code : 2911

تصاویر